Boklansering: Interpreting Intersectionality

Hva skjer når et teoretisk begrep blir mainstream? Amund Rake Hoffarts nye bok analyserer diskusjoner rundt begrepet «interseksjonalitet» i feministisk teori. 

Fugleperspektiv av et stort veikryss

Illustrasjonsfoto: Unsplash/@dnevozhai

Program

Om boka

Bildet kan inneholde: hvit, lys, azure, blå, organisme.
Foto: Routledge

Interseksjonalitetsbegrepet har de siste tiårene vokst fram som et av de mest sentrale begrepene i feministisk teori. Interessen for og bruken av begrepet har ikke bare eksplodert i akademiske sammenhenger, men interseksjonalitet har også blitt et viktig utgangspunkt for feministisk aktivisme verden over samt for utformingen av likestillingspolitikk i EU og i nordiske land.

Samtidig har interseksjonalitetsbegrepets økende popularitet og spredning blitt møtt med en viss skepsis og uro blant feministiske teoretikere. For hva skjer egentlig med et kritisk begrep når det blir «mainstream»? Begrepets spredning til stadig nye kontekster har gitt opphav til en utbredt bekymring for at interseksjonalitet er i ferd med å bli forvandlet til noe ugjenkjennelig: at begrepet står i fare for å miste sitt særpreg, sitt rotfeste og sin kritiske brodd.

Interpreting Intersectionality analyserer hvordan denne typen bekymring kommer til uttrykk i den stadig voksende metateoretiske litteraturen om interseksjonalitet. Boka viser hvordan denne litteraturen bestreber seg på å avsløre og kritisere måter som interseksjonalitetsbegrepet har blitt misforstått og misbrukt på. Videre presenterer boka en kritikk av disse korrigeringsforsøkene og argumenterer for at de, langt fra å redde interseksjonalitet fra misbruk, heller binder den akademiske diskursen om interseksjonalitet til en lite formålstjenlig enten/eller-argumentasjon.

    Praktisk informasjon

    Samtalen vil være på norsk. Arrangementet er gratis og åpent for alle, men vi setter pris på om du melder deg på: 

    Påmelding

    Tilgjengelighet

    Les om tilgjengelighet på Litteraturhuset 

     

    Published Dec. 1, 2023 8:37 AM - Last modified Jan. 25, 2024 10:17 AM