English version of this page

Fotoutstilling: Kvinner i eksil

Velkommen til utstillingen Kvinner i eksil, som utforsker kurdiske kvinners opplevelser av dagliglivet under og etter konflikt.

Bildet kan inneholde: fotografi, font, stil, svart og hvit, øyeblikksbilde.

Åpningsarrangement

Velkommen til åpningen av fotoutstillingen "Kvinner i eksil" lørdag 9. mars kl. 14.00 på Gamle Munch!

Det blir dikt ved Homa, som står bak Sunday Poetry Corner by Homa, og innlegg ved forsker Wendy Hamelink og fotografene Benyamin Farnam og Iffit Qureshi. Utstillingen åpnes av stortingsrepresentant Seher Aydar.

Om utstillingen

Mange mennesker er berørt av migrasjon, men noen mer enn andre. Folkegrupper som kurderne er spredt over mange land og diaspora er en del av deres hverdag.

I denne utstillingen utforsker fotografer hvordan det å leve i eksil, eller å leve et liv i fremmedgjøring i sitt eget land, påvirker kvinner. Ved å rette kameralinsen mot Norge, men også mot hjemlandet Kurdistan, kaster bildene nytt lys over kvinners opplevelser av dagliglivet under og etter konflikt.

Utstillingen portretterer forskjellige fotografer kurdiske kvinner i tre serier: som nye borgere etter ankomsten til Norge, som aktivister i Norge, og som kvinner som jobber i Kurdistan.

Seriene utforsker temaene kvinnelighet, annerledeshet, myndiggjøringog motstandskraft i en kontekst av usikkerhet, flukt og nye hjemland for etsamfunn spredt over mange land. Bildene viser de flerdimensjonale og lagdelte sidene ved kurdiske kvinners liv, og oppfordrer dermed publikum til å utvikle ny innsikt og forestillinger om (innvandrere og muslimske) kvinners liv.  

Fotografene er Iffit Qureshi, Benyamin Farnam, og kurdiske kvinnelige fotografer som ble invitert til å skildre kurdiske kvinner og deres profesjonelle liv i Kurdistan. De tre ulike seriene utfyller hverandre og snakker sammen. De stiller spørsmål ved fordommer mot kvinner fra Midtøsten og fra konfliktregioner, og viser de mange fasettene av medborgerskap og aktivisme som utøves av kvinner.

Bildene oppmuntrer publikum til å forestille seg hva det vil si å flykte fra konflikt og bygge opp et liv andre steder, og hva det vil si å være langt borte fra, men fortsatt knyttet til, et «moderland». De berører hjertet, inspirerer og gir opphav til nye imaginasjoner. 

Seriene ble laget i samarbeid med ogstøttet av den akademiske forskningen til Wendelmoet Hamelink (Universitetet i Oslo) og ALCITfems forskningsteam. Den tredje serien (Kvinner og Arbeid) ble først utstilt i Asia and Pacific Museum i Warszawa i oktober 2023.

Les mer på sidene til Gamle Munch

Praktisk informasjon

Utstillingen er gratis og åpen for alle. Den kan besøkes innenfor Gamle Munchs åpningstider i perioden 9. til 31. mars.

Arrangør

Wendy Hamelink
Publisert 22. jan. 2024 15:38 - Sist endret 7. mars 2024 09:35