Farskapets historie fra 1850 til i dag (avsluttet)

Hva vil det si å være far i Norge? Hvordan har norske fedre forholdt seg til sitt avkom de siste drøye 150 år og hvordan har både fedrenes og andres holdninger til farskap utviklet seg?

 

Om prosjektet

Jørgen Lorentzen har forsket på et bredt kildemateriale av brev, dagbøker, bøker om oppdragelse, romaner og skuespill, rettsprotokoller og 1990- og 00-tallets pappabøker for å finne svar på slike spørsmål.

Farskapshistorie er familiehistorie, barndomshistorie, arbeidslivets historie, mentalitetshistorie, kvinne- og mannshistorie, økonomisk- og politisk historie, medisinsk historie. Lorentzen har derfor en bred faglig inngang til sitt tema og sine problemstillinger. Boken er en bred idéhistorisk og litteraturvitenskapelig framstilling av farens plass i samfunnet og i familien, og endringer i beskrivelser og forestillinger om farskap i norsk og nordisk historie fra 1850 til i dag. Fremstillingen vil presentere både overraskelser og bekreftelser av forestillinger om fars rolle i familien og gir et godt grunnlag for å forstå hvorfor dagens fedre og dagens debatt om farskap er som den er – og at farskap er en foranderlig størrelse.
 

Boken består av tre deler og hver periode/del har et kapittel som er en dybdestudie av et litterært verk/forfatterskap (henholdsvis Ibsen, Hoel og Knausgård). Hensikten med å bruke kilder også av skjønnlitterær karakter, er å presentere en grundigere diskusjon om motsetninger og paradokser i farskapet historie, og dermed skape en bredere plattform til hvordan farskap kan forstås i det aktuelle tidsrom. Denne kombinasjonen av en mer idéhistorisk framstilling og et litteraturanalytisk supplement har som ambisjon å gi et rikt innblikk i vår nære historie.

Publisert 2. nov. 2011 09:50 - Sist endret 18. mars 2013 13:39

Deltakere

  • Jørgen Ludvig Lorentzen Universitetet i Oslo
Detaljert oversikt over deltakere