– Er du en god forsker, har du utviklet en evne til å forstå og tolke andre perspektiver

Det har kommet ulike reaksjoner på en ny studie om ytringsfrihet i akademia, som blant annet viser at forskere er mer venstreorienterte enn resten av befolkningen, skriver Aftenposten. Inger Skjelsbæk (STK) mener det må være høy takhøyde for å være faglig uenig, også når det gjelder kontroversielle felt som kjønn og migrasjon.

– At høyresiden er sterkt underrepresentert blant forskere, kan gjøre at viktige innsikter ikke blir kommunisert og viktige spørsmål ikke blir forsket på.

Det sier statsviter Asle Toje om en ny studie fra Institutt for samfunnsforskning, som Aftenposten skrev om mandag.

Den viste blant annet at forskere er mer venstreorienterte enn resten av befolkningen. Halvparten av samfunnsforskere og over 60 prosent av humanister stemmer Rødt, SV eller MDG.

– Må være høy takhøyde

Inger Skjelsbæk er professor og leder ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO.

Hun mener det må være høy takhøyde for å være faglig uenig, også når det gjelder kontroversielle felt som kjønn og migrasjon.

– Noen er bekymret for at visse forskere jobber aktivistisk. Er det greit om noen forskere gjør det?

– At man ønsker at visse stemmer skal bli hørt, må være greit. Tanken om at forskere er helt nøytrale er også feil. Men det blir selvsagt helt galt om du tilpasser forskningsfunn så det skal samsvare med egne verdier.

Det mener hun ikke er et stort problem noe sted:

– Er du en god forsker, har du utviklet en evne til å forstå og tolke andre perspektiver. Uavhengig av hva du mener, eller hva du stemmer, sier hun.

Les hele saken på Aftenposten.no [krever abonnement]

Publisert 24. mars 2022 13:22 - Sist endret 24. mars 2022 13:23