Britene varsler nasjonal voldskrise. Peker på influensere som «hater kvinner»

Vold mot kvinner og jenter har nådd epideminivå, advarer britisk politi. Nå samarbeider de med antiterror-team for å få bukt med problemet. Aftenposten har snakket med Inger Skjelsbæk (STK) og Jan Christoffer Andersen (IKRS) om maskulinitet, terror og nettkultur.

En ny type terrorist?

Mellom 2018 og 2023 har antall voldelige forbrytelser mot kvinner og jenter i Storbritannia økt med 37 prosent.

Rapporten estimerer at dette gjelder to millioner kvinner årlig – bare i England og Wales. Britisk politi la frem rapporten en uke før knivstikkingen i Southport. Motivet til gjerningspersonen er fremdeles ukjent.

Deler av økningen i volden kan skyldes pandemien og mer bevissthet rundt innrapportering til politiet. Men også influensere som Andrew Tate får noe av skylden, skriver BBC.

Tate er en kontroversiell influencer og selverklært «misogynist». Han er tiltalt for voldtekt, menneskesmugling og seksuell utnyttelse av kvinner. Han avviser anklagene.

I et intervju med BBC i 2023 benektet Tate at han sprer en misogyni-kultur.

Politisjef Maggie Blyth tror at unge menn og gutter kan bli radikalisert av influensere, på samme måte som terrorgrupper rekrutterer tilhengere, skriver BBC.

– Hvis det er en økning i unge menn som utøver vold, og det fortsetter å øke etter pandemien, står vi overfor noe bekymringsfullt, sier Skjelsbæk ved UiO.

De som utøver og blir utsatt for vold i Storbritannia, blir stadig yngre, ifølge The Guardian.

Nå skal det britiske politiet samarbeide med antiterror-team for å undersøke problemet.

Forskerne tror at problemene ikke begrenser seg til Storbritannia.

– På grunn av internettets rekkevidde, går problemet selvfølgelig på tvers av landegrenser. Men det er vanskelig å si noe om omfanget, forklarer forsker Jan Christoffer Andersen.

Les hele saken [krever abonnement]

Publisert 5. aug. 2024 10:59 - Sist endret 5. aug. 2024 10:59